Biscotti
Igår prövade jag att göra biscotti för första gången och de blev rätt goda faktiskt. Det var ett provbak inför ikv då jag tänkte överrska girlsen på vår middag som vi ska laga ikväll. Biscotti till kaffet är så himmla gott om man frågar mig. Receptet jag använde igår är det av Leila Lindholm men tänkte testa ett annat idag eller mixa lite som i vanlig ordning när det kommer till recept och jag ;)
Färdigt på: 100 min
100 100 g hel sötmandel
75 75 g pinjenötter
4 4 dl vetemjöl
2 2 dl strösocker
1 1 st apelsin
0.5 0.5 st vaniljstång
0.25 0.25 tsk bakpulver
1 1 nypa salt
2 2 st ekologiska ägg
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om en vanlig ugn används, 200 grader).
2. koka upp en kastrull med vatten och skålla mandlarna. Skala dem och sprid ut på en plåt.
3. Rosta mandlarna i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.
4. Hacka mandlarna med pinjenöttera mycket grovt. Tvätta apelsinen noga och torka. Riv sedan av skalet försiktigt. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
5. Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt på en ren bänkskiva.
6. Forma en grop i mitten och häll i äggen.
7. Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.
8. Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna.
9. Sänk ugnen till 120 grader och skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor.
10. Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.